İmren Erşen Oya Müzesi, Türkiye’de ve Dünya’da oya konusunda bir ilk olarak 03 Haziran 2022 tarihinde, Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde ziyarete açılmıştır.
Müzedeki oyaların tamamı sanatçı İmren Erşen’in uzun yıllar içerisinde Anadolu’nun hemen her köşesinden topladığı eserlerden oluşmaktadır. Oya Müzesinde 8.500’e yakın eser bulunmakta olup bunların 5.000’nden fazlası iğne ve boncuk oyalar diğerleri ise etnografik eserlerden oluşmaktadır.
İmren Erşen Oya Müzesi’nin sergileme alanları ikinci ve üçüncü katta yer almakta olup her iki katta da birer “Orta Alan” ve bu orta alanlara açılan üçer sergi salonu yer almaktadır. Oyalar, salonlara yerleştirilen vitrinlerde bütünlük sağlamak için kullanılan etnografik malzemelerle birlikte sergilenmektedir.
Müzenin ikinci katındaki duvarlarda halk sanatı örneklerinden cam altı eserler de mevcuttur. Sergileme alanlarının büyük kısmında iğne oyalı üfürük yazmalar, boncuk oyalar, boncuk işlerinden örnekler, seramik ve cam eserler sergilenmektedir.
Aynı zamanda müzenin en üst katında yer alan “Gelin Odası” ve “Sünnet Odası” özel tasarım alanları olarak düzenlenmiş olup Türk aile yaşantısını ve geleneksel sanatları bir bütün içinde ziyaretçilere sunmaktadır. Aynı katta yer alan “Üç Güzeller Odası”nda ise duvarda boydan boya oluşan yüklükte; gelin çeyizi örnekleri, cam vitrin içerisinde gelinlik, mankenler üzerinde yöresel Eskişehir kıyafetlerine ait örnekler gösterilmektedir.
Binanın tescilli olması ve tekerlekli sandalye ile ziyaretin mümkün olmaması sebebiyle, müzenin giriş katında tekerlekli sandalye kullanan ziyaretçiler için dokunmatik kiosk ile müzeyi “360 Derece Sanal Tur” ile gezebilmelerine olanak sağlanmıştır.
Anadolu’nun geleneksel ve zengin geçmişe sahip kültürel birikiminin sergilendiği müzede, açıldığı günden 2024 yılı başına kadar 10 binin üzerinde ziyaretçi ağırlanmıştır. “Yer, Gök Oya” sözü ile bu zenginlik Eskişehir halkına sunulmaktadır.