Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Cumhuriyetin ilanının 93. Yıl dönümü olan 29 Ekim 2016 tarihinde ziyarete açılan, Tarihi Odunpazarı Evleri mevkiinde yer alan bir tarih müzesidir.
Müzenin giriş katındaki “Çocuk Bölümü”nde; yetişen genç kuşaklara kurtuluş mücadelesinin aktarılabilmesi için “Atatürk Sevgisi, Fotoğraflarla Atatürk ve Çocuk, Lozan, Eskişehir Kurtuluş Müzesi” başlıklı animasyon ve çizgi filmlerin bulunduğu kiosklar yer almaktadır.
Müzenin üst katında; Milli Mücadele Döneminin 24 başlıkta ele alındığı “Kronoloji Alanı” ile Milli Mücadele döneminde yayınlanmış olan dergilerde bulunan karikatürlerin yer aldığı “Karikatür Odası”, dönemin yayınlanmış gazetelerinin bulunduğu “Gazete Odası”, I. İnönü Savaşı’nın anlatıldığı ve Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış olan İsmet İnönü, Fahrettin Altay ve Mehmetçik balmumu heykellerinin de bulunduğu “Strateji Odası” ve Milli Mücadele Döneminin anlatıldığı belgeselin bulunduğu “Gösterim Odası” bulunmaktadır.
Eskişehir Kurtuluş Müzesinin çıkış bölümünde yer alan “Özçekim Odası”nda ise ziyaretçiler, kiosk içerisinde yer alan Atatürk ve Milli Mücadele görselleri ile birlikte fotoğraf çektirebilmektedir.
Ayrıca, binanın tescilli olması ve tekerlekli sandalye ile ziyaretin mümkün olmaması sebebiyle, müzenin gişe bölümünde tekerlekli sandalye kullanan ziyaretçiler için dokunmatik kiosk ile müzeyi “360 Derece Sanal Tur” ile gezebilmeleri ve içerilere ulaşabilmelerine olanak sağlanmıştır.
Müze, açıldığı günden bugüne yerli ziyaretçilerin yanı sıra pek çok ülkeden yabancı ziyaretçiye de ev sahipliği yapmış ve 2024 yılının başına kadar 300 bine yakın ziyaretçiyi ağırlamıştır.